Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Задорожній Трудове навчання / Основи здоров'я

Моя пошта: ts228511@gmail.com

26.10.22

Гра «Блеф-клуб».

Пропоную вам визначити правильні й помилкові твердження, позначивши їх знаками «+», «-».
Кожна кухня оснащена певним видом посуду.
Посуд поділяється на кухонний, столовий, чайний та столові прибори.
Невеличка каструля призначена для дріжджового тіста.
Найбільшою за розміром дощечкою користуються при розробці тіста.
Столові прибори поділяються на прибори індивідуального та за¬гального користування.
Рибний прибор потрібний, коли на столі є рибні страви.
Фруктовий прибор більший за розміром від десертного.
Сервірувати стіл означає підготувати його й оформити для споживання   
   їжі.
Тримати ніж і ложку потрібно в лівій руці.
Не прийнято за столом голосно розмовляти і розмахувати руками.

Подивіться відео:


Домашне завдання: придумати який вид бутерброду ви хочете зробити та підготувати продукти.


 

12.10.22

Тема уроку: Основні види харчових продуктів. Технологія приготування бутербродів.

Дай відповіді на запитання:

 Які ви знаєте харчові продукти?
 Які вимоги ставляться до зберігання харчових продуктів?
 Якщо не дотримуватися вимог до зберігання продуктів, то чи можна їх споживати?
 Які страви готують із хліба?
 Які ви можете назвати гарячі напої?

Усі харчові продукти поділяються на молочні, м'ясні й рибні про¬дукти; борошно, крупи, макаронні вироби; яйця; жири; овочі, фрукти; цукор, мед. Можливо, у вас виникли запитання: «А навіщо споживати всі ці продукти? Чи не можна харчуватися, наприклад, лише м'ясом чи улюбленими кондитерськими виробами?». 
Ні. Для того щоб людина могла рухатися, дихати, рости, її організм має одержувати багато поживних речовин. Це білки, вуглеводи, жири, вітаміни, вода.

 У яких продуктах міститься більше білків?
 У яких продуктах більше вуглеводів?
 Які вітаміни ви можете назвати?
 Які ви знаєте санітарно-гігієнічні вимоги до зберігання харчових продуктів?

Харчові продукти, що швидко псуються, зберігаються в холодильнику. Не можна зберігати разом продукти, що мають сильний запах, і ті, що швидко вбирають запах, або вологі продукти із сухими гігроскопічними (цукор, сіль).

А де ще можуть зберігатися харчові продукти?

Потрібно споживати тільки свіжі, добре вимиті продукти. Недотримання цього правила може призвести до харчового отруєння.

Кулінарна страва — це їжа, готова до споживання. Щоб приготувати кулінарну страву, харчові продукти мають пройти кулінарну обробку. Процес кулінарної обробки складається переважно з первинної і теплової обробки. Під час первинної обробки продукти сортують, миють, чистять, нарізають. У процесі теплової обробки харчові продукти зазнають впливу високої температури. Змінюється вигляд, колір і запах продуктів, знищуються мікроорганізми. Такі продукти стають смачнішими, ароматнішими, краще засвоюються організмом. Неправильний режим теплової обробки може призвести до утворення в продуктах речовин, які погано засвоюються організмом. Страва може набути неприємного смаку і запаху.

Які є способи теплової обробки?
Це варіння, смаження, тушкування, запікання, випікання. 

Варіння — це нагрівання харчових продуктів у рідині (воді, бульйоні) або на парі з доведенням їх до готовності.
Смаження — це вид теплової обробки, при якому продукт нагрівається жиром або розігрітим повітрям.
Тушкування — це комбінований спосіб теплової обробки (варять у невеликій кількості рідини).
Запікання — один з поширених способів теплової обробки, у процесі якого продукти, доведені до півготовності (варені, смажені) або сирі, запікають при температурі 200—300 °С до утворення рум’яної кірочки.
Випікання — це теплова обробка виробів із тіста (пирогів, пиріжків, печива) в духовці чи жаровій шафі.

Як ми первинно обробляємо картоплю?

1. Перебираємо, видаляємо гнилі, позеленілі та порослі картоплини.
2. Обмиваємо картоплю.
3. Обчищаємо жолобковим ножем, вирізаємо ретельно з кожної картоплини «вічка», зрізаємо позеленілі темні плями.
4. Промиваємо картоплю в мисці, а потім під струменем води.
5. Опускаємо картоплю в посуд з холодною водою (для нетрива¬лого зберігання).
6. Нарізаємо.

Що найчастіше споживають уранці?
Що називається бутербродом? 

Подивіться відео:


Бутерброди  бувають: 





За температурою подавання: гарячі, холодні. 
На смак: солоні, солодкі. 
Залежно від форми:
відкриті  коли начинка розміщена зверху на шматочку хліба;
закриті (сендвічі) — у яких начинка знаходиться між шматочка¬ми хліба чи булки;
закусочні ( канапе) — це маленькі за розмірами бутерброди різної форми.

Які продукти використовують для приготування бутербродів?

Бутерброди швидко псуються, тому готують їх не раніше ніж за 20—30 хв. до того, як подавати на стіл.  Перш ніж нарізати хліб для бутербродів, потрібно приготувати всі інші продукти, щоб скибочки хліба не встигли підсохнути. До хліба потрібно ставитися бережливо, не розкришувати і не викидати жодного шматочка. 

Послідовність приготування бутербродів така:

1)  нарізати хліб (товщина і форма шматочків має відповідати виду бутербродів);
2)  подрібнити (нарізати, натерти, розім'яти тощо) підготовлені продукти, що входять до складу бутербродів;
3)  намастити бутерброди маслом, маргарином, майонезом (якщо передбачено рецептом). Під час намазування бутербродів шматочки хліба мають лежати на дошці;
4)  покласти на бутерброд шматочки ковбаси, сиру, овочів та інших продуктів. Продукти слід класти так, щоб закрити всю поверхню хліба;
5)  прикрасити бутерброди шматочками сирих чи варених овочів, зеленню, маслом, тертим сиром, майонезом тощо;
6)  блюдо чи плескату тарілку покрити серветкою. Зверху акуратно розкласти бутерброди і подати готову закуску до столу. 


Які ви знаєте прийоми роботи з різальними інструментами?
По-перше, під час нарізання продуктів на дошці потрібно правильно тримати руки. Ніж не дуже високо піднімати над дошкою, пальці лівої руки тримати лівіше від ножа, на певній відстані від нього. По-друге, ніж передавати один одному ручкою вперед.
По-третє, щоб не пошкодити руки, не слід терти на тертці дуже дрібні шматочки овочів чи інших продуктів. Потрібно тримати овочі міцно і терти обережно, щоб не вислизнули з руки.

Домашне завдання: Підготувати по¬відомлення на тему: «Професія — кухар».


Немає коментарів:

Дописати коментар